Sider

onsdag 7. september 2011

Hvordan går det egentlig med Hardanger vinterbunaden?

Jo det går nemlig så sakte så sakte. Å brodere (eller sy?) smøyg eller også kalt vevsøm eller svartsøm tar rett og slett veldig lang tid.

Jeg fikk brodert litt i sommer, men så var det full stopp en stund og nå er jeg plutselig i gang igjen. Sånn ser broderiet på forklet ut nå:


Jeg har gjort meg noen erfaringer med dette mønsteret. For å starte opp gjorde jeg rundt tre forsøk før jeg fikk alle stingene til å stemme. Jeg måtte rett og slett brodere noen linjer før jeg oppdaget at jeg hadde en liten feil, så rettet jeg det opp på neste linje, broderte litt og så fant jeg kanskje en ny feil. Disse første linjene fjernet jeg etterpå når jeg endelig fikk det rett. En annen ting jeg oppdaget var at det var veldig lett å bomme på "linjen" eller stråden jeg følger i selve stoffet når jeg broderer. Så nå når jeg har lært meg disse leksene er jeg mye nøyere med å holde linjen og sjekke at alt blir korrekt før jeg går videre.  Fordelen er nå at jeg husker mønsteret i hodet og da blir det mye kjekkere med en gang :) Se så fint det blir! Gleder meg til det er ferdig. Er det forresten noen som vet hvor bredt forklet er på Hardangerbunaden? (kjekt å vite hvor langt man egentlig skal brodere)

Og så var det broderiet på "skjorten" eller det er jo ikke en ordentlig skjorte på vinterbunaden, men bare det som vises forran. Da jeg var på Husfliden å kjøpte mønsteret trodde jeg at jeg skulle brodere med enkel tråd,  men i etterkant viste det seg ja å være med to tråder..SUKK. Så nå er jeg i gang med å brodere oppå det jeg allerede har brodert for å gjøre det mørkere.


Blir myyye finere med dobbel tråd :)

Jeg var litt nyskjerrig på andre lignende mønstre og da fant jeg denne kjekke databasen her DigitaltMuseum.no. Bare se på alle de bildene man finner på gamle flotte broderier når man søker på svartsøm!

Ellers vil jeg bare tipse dere om at denne kjekke bloggen her har et veldig interessant innlegg om det å sy bukser og tilpasning av mønstre. Anbefales! Mens jeg bladde meg igjennom linkene i dette innlegget fant jeg denne siden her med tutorials for hvordan sy klær og tilpasse mønstre. Her er masse kjekt!


The embroidery for my Norwegian Hardanger winter national costume requires accuracy and is very time consuming. But it already looks very nice :)
Check out the inspiring websites at DigitaltMuseum.no for inspiring old embroideries from Norway. This blog have a blogpost on adjusting patterns for pants and check out these tutorials for sewing clothes!  

5 kommentarer:

  1. Urolig flott:) Jeg har også veldig lyst å prøve meg på denne bunaden. Jeg lurte på om det finnes stoff pakker man kjøper eller kjøper man alt i deler? Jeg har nettopp brodert og montert lofotbunad til min datter, men borderingen på denne bunaden ser vanskeligere ut. Flott at du legger ut bilder slik at man får en forståelse av hvordan du broderer :))

    SvarSlett
  2. Hei Marita!
    Jeg har snakket litt med Husfliden i Bergen og jeg forstår det slik at man kan enten kjøpe enkeltdelene man trenger (slik jeg gjør) eller man kan få dem til å sette sammen en pakke etter dine behov. Det er jo endel beslutninger man må ta; hvilke broderimønster, bringeduk, type stoff, hvordan folde stoffet rundt livet... Jeg har valgt å ta litt av gangen og så tenker jeg litt på hvordan jeg skal gjøre det videre. Jeg har ingen erfaring med å brodere andre bunader, men jeg synes ikke broderingen er vanskelig, det er bare veldig tidkrevende og man må være veldig nøye hele tiden. Hadde vært veldig spennende å høre hvordan det går hvis du setter i gang med denne bunaden! Det er veldig lite informasjon om denne bunaden på nett så det hadde vært kjekt å utveksle erfaringer :)

    SvarSlett
  3. Det er kjempeflott at du legger ut dine erfaringer med denne bunaden - jeg har også lyst til å sette i gang. Først skal jeg på biblioteket, men andre ord! Overraskende få bilder av vinterdraktvarianter på nett?

    SvarSlett
  4. Hei Randi. Ser vi har kopiert samme boka på bibloteket:)Jeg syr også det samme mønsteret til forkle.Jeg syr på 15 tråders lin( ganske tett) med DMC perletråd nr. 12. Men syr da over 2 tråder( både i lengde og bredde). Tror bredden på forkleborda, skal være ca 67-70 cm, mitt blir 70,5 med hele motiv. Har sydd andre bunader tidligere, men synes dette er mye kjekkere håndarbeid.
    Hilsen Ingunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei☺️ Ser det er lenge siden dette ble skrevet men prøver likevel. Skal til med svartsøm på vinterbunad nå, lurte på om du vevde først en rad, for så å sy i hullet oppforbi tilbake (altså helt likt) For så å begynne på ny rute i diagrammet?

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...